Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μου την έχουν στημένη

Με κοιτάζουν και τα κοιτάζω πίσω εδώ και μια ώρα τουλάχιστον! Προσποιούμαι ότι δεν καταλαβαίνω το περιπαικτικό βλέμμα τους και συνεχίζω να πίνω τον καφέ μου και να σερφάρω στα αγαπημένα μου μπλογκς.
Όμως ξέρω πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τους δώσω την δέουσα προσοχή, άλλωστε 28  ζευγάρια μάτια θα με περιμένουν με ανυπομονησία αύριο να τους δώσω τα τετράδια των εκθέσεων διορθωμένα....

Άτιμες εκθέσεις! Δε μου άρεσαν ούτε όταν ήμουν μαθήτρια ούτε και τώρα που είμαι καθηγήτρια. Μη με παρεξηγήσεις. Όχι ότι δε μου αρέσει να γράφω, ούτε ότι δε μου αρέσει να διαβάζω (κάθε άλλο μάλιστα!). Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ο βαθμός. Με ποιο τρόπο πρέπει να βαθμολογήσω τις σκέψεις και τις ιδέες των μαθητών μου σε ένα θέμα που εγώ το έχω ορίσει με βάση το σχολικό βιβλίο και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, που ορίζει τι είναι αποδεκτό από αγόρια και κορίτσια στην ηλικία των 14 ετών, ποιο πρέπει να είναι το λεξιλόγιό τους και ποια η έκφρασή τους. 

Είμαι σίγουρη πως αν τα άφηνα ελεύθερα να γράψουν ό, τι θέλουν εμπνεόμενα από τα κείμενα που κάναμε στο μάθημα της Γλώσσας και δεν κρεμόταν από πάνω τους το φόβητρο της βαθμολογίας, όλα θα τα πήγαιναν πολύ καλύτερα. 

Γι᾽ αυτό και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ την περιγραφική αξιολόγηση στα γραπτά των μαθητών μου. Γράφω από κάτω πρώτα τι μου άρεσε, τι βρήκα καλό και στη συνέχεια τα σημεία που πρέπει να διορθώσουν, χωρίς να τους βάλω βαθμό. Μάλιστα μια φορά ένας μαθητής μου της Α´ Λυκείου μου είπε ῾῾Κυρία, εσείς γράψατε περισσότερα απ᾽ ότι εγώ᾽᾽.

Τις κοιτάω λοιπόν εδώ και ώρα, κάνοντας ότι δεν τις βλέπω. Αλλά δεν μπορώ να ξεφύγω για πολύ ακόμη. Μου την έχουν στημένη στη γωνία (του γραφείου) και οσονούπω θα υποκύψω στο κάλεσμά τους!


Καλημέρα!

4 σχόλια:

  1. Μαίρη πολύ μ'άρεσε η εικόνα που έκανα στο μυαλό μου! Η καθηγήτρια πια με το pc της και όχι να κάνει μορφασμούς διορθώνοντας τα γραπτά μπροστά μας, ή να περπατά πάνω από τα κεφάλια μας ή να βγαίνει έξω για τσιγάρο και στην αίθουσα να γίνεται χαμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όχι και μορφασμούς! Όσο για το τσιγάρο, το έχω κόψει χρόνια τώρα!
      Να είσαι καλά Γεωργία!

      Διαγραφή